Zwevend water

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 1]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Een doorzichtige plastic beker (of glas), water, een emmer en een geplastificeerd stuk stevig karton.

Beschrijving

Zet de lege emmer op tafel. Vul de beker voor 3/4 met water. Plaats het stuk karton op de beker. Zorg dat het stuk karton de hele beker en alle randen helemaal bedekt. Druk het karton stevig op de beker. Houd met 1 hand het karton goed op de beker. Gebruik je andere hand om de beker op te pakken en boven de emmer te houden. Draai de beker nu voorzichtig op z’n kop terwijl je het karton stevig tegen de beker blijft drukken.
Zodat er geen water uit de beker druppelt. Haal nog een keer diep adem. Laat dan je hand waarmee je het karton vasthoudt los … tadaa!

Tips & Tricks

Soms lukt het experiment niet meteen de eerste keer. Daarom zetten we er ook een emmer onder. Als het water niet blijft zweven, heb je waarschijnlijk niet genoeg druk gezet op het karton. Probeer het gewoon nog een keer. Dan lukt het vast!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Het is bij deze truc belangrijk dat je niet te snel opgeeft. Dat noemen we doorzettingsvermogen. Blijf proberen, dan gaat het lukken. Je ontdekt vanzelf hoeveel druk je met je hand moet zetten zodat deze truc slaagt.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Bij dit experiment houd je de zwaartekracht voor de gek. Je houdt het water tegen met het karton dat je met je hand tegen de beker duwt. Er ontstaat een nieuwe ‘opwaartse kracht’. De druk van het karton tegen de beker zorgt ervoor dat de luchtdruk in de beker kleiner wordt dan de luchtdruk buiten de beker. De luchtdruk buiten de beker duwt ook tegen het karton. Net als je hand. Wanneer je je hand weghaalt, neemt de luchtdruk het over. Dit zorgt ervoor dat het karton op zijn plek blijft.
Teq: Waarom? Daarom