Klaar voor de storm

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

2 plastic flessen (1,5 liter zonder etiketten), ducttape en een carrosseriering M8 (deze kan je bij de bouwmarkt kopen).

 

Beschrijving

Vul 1 fles met water tot ongeveer 5 centimeter onder de dop. Zet de fles op tafel en leg de carrosseriering op de plek waar de dop hoort. Zet nu de andere fles (leeg én zonder dop) op z’n kop op de volle fles. Plak de 2 flessen, met het ringetje ertussen, aan elkaar vast met ducttape.

Klaar voor de storm? Pak met je ene hand de onderste fles vast en met je andere hand de bovenste fles. Draai de flessen in één beweging om, zodat de lege fles onder staat en de volle fles erbovenop. Het water uit de volle fles wil nu graag naar beneden. Zo graag, dat er een draaikolk ontstaat.

 

Tips & Tricks

Je kunt ook een draaikolk in een glazen pot maken. Verzamel een glazen pot met deksel, een theelepel, azijn, blauw afwasmiddel, blauwe voedingskleurstof en water. Maak de pot open. Vul deze voor 3/4 met water. Doe er een paar druppels voedingskleurstof bij. Doe nu een theelepel azijn en een theelepel afwasmiddel in het blauwe water. Draai de deksel van de pot heel goed vast (je kunt hem ook vastlijmen). Beweeg de pot nu in 1 richting rustig rond. Het water draait in dezelfde richting mee. Tadaaa … een draaikolk!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Niets is sterker dan de natuur. Tegen de kracht van de natuur kan niets of niemand op. Maar als je weet hoe de natuur werkt, kun je het wel gebruiken. De kracht van water is daar een voorbeeld van. Als je in een draaikolk terechtkomt, kun je tegen het water vechten en proberen eruit te zwemmen. Maar dat is bijna onmogelijk. Water is zo sterk! Je kunt je beter mee laten slepen naar beneden. Onderin de draaikolk neemt de kracht van het water af en kun je er makkelijk uit zwemmen. Kijk maar in de fles. Onderin is het water rustig.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Water is zwaarder dan lucht. Wanneer je de flessen omdraait, wil het water heel graag naar beneden en de lucht juist graag omhoog. Er is maar 1 weg, namelijk door het ringetje. Het water en de lucht kunnen niet tegelijk omhoog en naar beneden. Het water gaat draaien en daardoor ontstaat er een klein gaatje in het midden. De lucht kan hierdoorheen naar boven ontsnappen. Het effect is een gave draaikolk!
Teq: Waarom? Daarom