Wat is wrijving?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

een kilo rijst
schaal (waar de rijst in kan)
(plastic) fles
eetstokjes
trechter
lepel

 

Beschrijving

Weet jij wat wrijving is? En wat het doet of hoe het werkt? We kunnen het natuurlijk op een hele moeilijke en saaie manier uitleggen. Maar wij denken dat dit experiment een veel leukere manier is om het te ontdekken!

Stap 1
Giet de rijst in de schaal. Zet de trechter in de hals van de fles en schep de rijst met een lepel voorzichtig in de fles.

Stap 2
Klop de onderkant van de fles zachtjes op de tafel zodat de rijst goed in elkaar kan zakken. (let op, deze stap is heel belangrijk!).

Stap 3
Herhaal stap 1 en 2 tot de fles helemaal vol zit met rijst.

Stap 4
Prik het eetstokje in de rijst. Doe dit terwijl je af en toe stap 2 herhaalt, zo kan je het stokje beter tussen de rijst drukken. Houdt genoeg van het eetstokje over zodat je het stokje nog wel goed kunt vasthouden.

Stap 5
Zit het stokje er goed in?
Klop de fles dan nog 1 keer zachtjes op tafel zoals bij stap 2. Pak dan het stokje vast (alleen het stokje) en til het stokje op … Wat gebeurt er?

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Een verrassende activiteit! Dat levert plezier op en maakt dat je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Spelenderwijs zijn kinderen in deze activiteit bezig met meten en rekenen. Ze ervaren dat je met verschillende materialen verschillende activiteiten kunt doen. En dat je door een nieuwsgierige en onderzoekende houding veel kunt leren en leuke dingen kunt beleven.

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Wrijving is iets waar we de hele dag mee te maken hebben, alleen zie je het niet en daarom is het je misschien nog nooit opgevallen. Wrijving is de weerstand die ontstaat als twee voorwerpen tegen elkaar aan komen. Bij sommige voorwerpen is de weerstand groter dan bij andere. Probeer maar eens met je schoenen aan over de vloer te glijden, dat is best lastig. Maar als je je schoenen uit doet en je probeert het elfde met je sokken aan, dan gaat het veel makkelijker. Bij dit experiment zijn de twee voorwerpen die tegen elkaar aan komen de rijst en het eetstokje. Als je de rijst in de fles doet zit er nog allemaal lucht tussen de rijstkorrels. Door stap 2 klop je de rijstkorrels dichter tegen elkaar aan en verdwijnt de lucht uit de fles. Als je er dan ook nog een eetstokje bij duwt dan wordt de ruimte tussen de rijstkorrels nog kleiner en ontstaat er meer wrijving. (Als je zacht met je sokken over de vloer glijdt gaat het makkelijker dan wanneer je hard duwt). Door het stokje kan de rijst geen kant meer op en duwen de korrels ook tegen het stokje aan. Ze houden het stokje als het ware vast. Daardoor kan jij de fles met rijst makkelijk op tillen aan 1 stokje.  
Teq: Waarom? Daarom