Thermometer

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 2]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

1 glazen pot met deksel (doorzichtige pot)
1 rietje (doorzichtig werkt het beste)
een beetje klei
water
ontsmettingsalcohol
een watervaste marker
voedingskleurstof
prikpen

 

Beschrijving

Het wordt zomer en dus mooier weer, maar weet jij hoe warm het is? Met je zelfgemaakte thermometer weet jij voortaan altijd het antwoord op die vraag!

Stap 1
Vul de glazen pot voor ¾ met ontsmettingsalcohol en water. Gebruik van beide vloeistoffen evenveel. (let op! Vraag een volwassene om je te helpen met de ontsmettingsalcohol)

Stap 2
Doe een paar druppels voedingskleurstof in het mengsel van water en alcohol. In de meeste thermometers wordt rode vloeistof gebruikt, als je wil dat die van jou op een echte lijkt kun je dus het beste rode kleurstof gebruiken.

Stap 3
Draai de dop goed vast op de glazen pot. Schud dan een paar keer goed met de pot zodat de kleurstof mengt met je water-alcohol mengsel.

Stap 4
Draai de dop weer voorzichtig los van de pot. Leg de deksel op een stevige ondergrond en prik met de prikpen voorzichtig een gat in het midden van de deksel. Het gat moet even groot zijn als het rietje (probeer het gat niet te groot te maken).

Stap 5
Draai de dop weer op de pot. Prik het rietje nu door het gat in de deksel. Zorg ervoor dat het rietje wel in het water zit maar niet de bodem van de pot aanraakt. Gebruik de klei om het gaatje rond het rietje helemaal af te sluiten. Zodat er geen lucht de pot in kan.

Stap 6
Gebruik nu de marker om een streep op het rietje te zetten ter hoogte van het water. Doe dit als je binnen bent, in een ruimte op kamer temperatuur. Kijk eens hoe warm het in de ruimte is. Het lijntje op je rietje staat gelijk aan die temperatuur.

Stap 7
Test je thermometer eens uit. Neem je thermometer bijvoorbeeld mee naar buiten en kijk wat er gebeurt. Of kies een plek die veel kouder is dan de kamer temperatuur.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Met deze activiteit kunnen kinderen zelf aan de slag met het ‘meten’ van temperatuur. Maar waarom is het belangrijk om te weten welke temperatuur het is? Door met elkaar te praten over temperatuur leren kinderen verbanden leggen tussen het weer en de verschillende seizoenen, het weer (klimaat) in verschillende landen en de invloed van zon, regen, wind op de temperatuur. Maar ook dat het meten van de temperatuur een belangrijk onderdeel is bij dagelijkse bezigheden als koken, het drinken van koude of warme dranken, bepalen of er sprake is van koorts, enzovoorts.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Vloeistof zet uit of krimpt juist afhankelijk van de temperatuur. Bij een hoge temperatuur, krijgt de vloeistof het ook warm, dan wil je niet dicht op elkaar zitten. Daarom zet de vloeistof uit als het warm is. Als het koud is, wil je juist wel dicht bij elkaar zijn, de vloeistof krimp daardoor juist als het koud is. De ontsmettingsalcohol is gevoeliger voor temperatuurverschil dan water. Door het mengen van het water met de alcohol is de vloeistof gevoeliger voor temperatuurverschillen. Dit kun jij zien aan het rietje. Wanneer het warm is, lijkt het net of er meer vloeistof in de pot zit en stijgt het water voorbij het streepje op het rietje. Als het koud is lijkt er juist minder vloeistof in de pot te zitten. Het water zit dan ook lager dan de streep op het rietje.  
Teq: Waarom? Daarom