Stop Motion filmpjes

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Interactie
Legenda

Wat is er nodig?

2 stukken wit karton (of iets anders dat goed als achtergrond en ondergrond kan dienen, zoals een wit laken, tafel en muur of een egaal geschilderde houten plaat)

voorwerpen die je kunt gebruiken om je verhaal uit te beelden

smartphone of tablet

een standaard voor je smartphone of tablet

een stop motion animatie app (bijvoorbeeld Stop Motion Studio)

Beschrijving

Stap 1: de film studio
Om goede foto’s te kunnen schieten moet je eerst een ‘film studio’ bouwen. Belangrijk voor de filmstudio is dat de ondergrond en de achtergrond rustig zijn, bijvoorbeeld wit. Dit kun je al heel makkelijk maken door 2 witte stukken karton te gebruiken. De ene leg je op de tafel (of grond) en de andere zet je rechtop erachter (zie plaatje). Zorg wel dat er ook genoeg licht schijnt op je filmstudio. Dit kan door de studio naast een raam te bouwen of door een grote lamp op de studio te richten.

Stap 2: het verhaal
Je kunt natuurlijk pas een filmpje maken als je een idee hebt waar het filmpje over moet gaan. Bedenk eens wat voor een filmpje je wilt maken. Voor een stop motion film (zeker de eerste) is het slim om een kort verhaal te bedenken met 1 voorwerp in de hoofdrol (en niet te veel andere dingen). Denk aan een poppetje dat van de ene kant naar de andere kant loopt of een LEGO poppetje dat tegen een bal aan trapt. Wanneer je een verhaal hebt bedacht, kun je de juiste voorwerpen erbij verzamelen.

Stap 3: stop motion app
Download de stop motion app maker op je smartphone of tablet. Stop Motion Studio is een gratis app maar je kunt natuurlijk ook een andere app gebruiken. Open de app en zet je camera klaar bij de film studio. De camera plaats je in een standaard, zodat je zeker weet dat de camera niet meer van positie veranderd (anders lukt de stop motion niet)

Stap 4: frames schieten
Voor de stopmotion film is het de bedoeling dat je allemaal losse foto’s schiet. Deze foto’s noemen we frames. Bouw je eerste frame op, dit is de begin situatie. Als alles staat zoals je wilt, bijvoorbeeld het poppetje staat aan de linkerkant van de studie, dan maak je een foto.

Als je de foto hebt gemaakt, laat de camera dan precies zo staan. Maar je gaat het frame gaat iets veranderen. Bijvoorbeeld het poppetje verplaats je iets naar rechts. Wanneer je dit hebt gedaan maak je weer een foto. Dit herhaal je net zo lang tot jou verhaal af is. Bijvoorbeeld tot het poppetje aan de rechterkant de studio is uitgelopen.

Stap 5: frames omzetten naar een film
Als je alle frames hebt geschoten druk je op het play knopje. De app maakt van al jouw frames nu een stop motion filmpje!

 

Wist je dat?
Stop motion een filmtechniek is die al heel lang gebruikt wordt in de filmindustrie. Vroeger werd deze techniek veel gebruikt om speciale effecten te maken in films.

Tips & Tricks

Hoe kleiner/subtieler het verschil tussen je frames/foto’s is, hoe beter het resultaat zal zijn.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij deze activiteit wordt het creatief denken van kinderen geprikkeld door het verzinnen van een passend verhaal voor een stop motion filmpje. Als zij eenmaal door hebben hoe dit werkt kunnen zij het steeds moeilijker maken. Met deze activiteit leren kinderen over de mogelijkheden van een telefoon en/of tablet. Daarnaast leren zij over het ontstaan van bewegende beelden. Sommige kinderfilms zijn ook op deze manier geproduceerd. Denk maar eens aan Buurman en Buurman, Wallece en Gromit en Shaun het Schaap!

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
De foto’s die je maakt verschillen niet veel van elkaar. Het beeld veranderd steeds maar een heel klein beetje. Doordat je alle foto’s op de goede volgorde achter elkaar zet en snel achter elkaar afspeelt vormen de foto’s samen een opeenvolgend verhaaltje. Je houdt je hersenen eigenlijk een beetje voor de gek. De beelden gaan zo snel dat je hersenen het niet meer als losse foto’s zien maar als filmpje.
Teq: Waarom? Daarom