Optisch bedrog

Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 3.9]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Wit papier
Zwart papier
Een schaar
Een lijmstift
Een liniaal

Beschrijving

Hieronder vind je een aantal illusies. Probeer ze uit voor je de laatste illusie zelf gaat maken.

Illusie 1:
Je ziet twee lijnen, eentje met haakjes van de lijn af, en eentje met haakjes naar de pijl toe. Weet jij welke lijn (tussen de haakjes) langer is?

illusie 1

Illusie 2:
Je ziet bloemetjes, eentje met 5 kleine bolletjes om de middelste en eentje met 5 grote bolletjes om de middelste. Weet jij welke van de middelste bolletjes groter is?

illusie 2

Illusie 3:
Welke soldaat is dan het grootst denk je?

illusie 3

Illusie 4:
Hoeveel poten heeft deze olifant?!

illusie 4

Illusie 5:
Wat zie jij in dit plaatje?

illusie 5

Illusie 6:
Wat zie jij in dit plaatje?

illusie 6

Maak je eigen illusie:
Teken met een liniaal 9 vierkantjes op het zwarte papier. De vierkantjes zijn steeds 2 bij 2 centimeter groot. Knip de vierkantjes nu uit. Leg de vierkantjes nu in 3 rijen van 3 op het witte papier. Laat steeds een beetje ruimte tussen de vierkantjes (steeds een halve centimeter). Plak de vierkantjes vast.

Tijd voor de illusie. Leg het witte vel met de zwarte vierkantjes op tafel. Staar nu met beide ogen naar de witte kruispunten tussen de zwarte vierkantjes.

Tips & Tricks

Er worden verschillende vormen van optisch bedrog onderscheiden. Zo spreken we bijvoorbeeld van het na-effect van kleur, patroonherkenning, kijken met je hersenen en de suggestie van beweging. Google hier maar eens op en je vindt naast de illusies die hier al gegeven zijn nog meer verrassende plaatjes.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

De ontdekking dat je jezelf een beetje voor de gek houdt levert vaak plezier op. Het is wonderlijk om te merken dat je denkt iets te zien wat er helemaal niet is.

Hoe komt dit? Tijdens de evolutie van de mens hebben onze hersenen allerlei systemen ontwikkeld om ons gezichtsvermogen te helpen. Zodat je bijvoorbeeld snel kunt reageren als je iets ziet. Dat is heel geleidelijk gegaan en daar merk je dus niet veel van. Behalve wanneer je iets ziet dat vervolgens verkeerd wordt geïnterpreteerd. Je brein houdt je als het ware voor de gek door informatie te geven die bij de hersenen een ‘verkeerde’ reactie teweeg brengt.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Illusie 1: door de tegengestelde richting van de pijlen lijkt de onderste lijn langer. In werkelijkheid zijn ze even lang. Illusie 2: doordat de buitenste bolletjes van de eerste figuur klein zijn, lijkt de middelste cirkel groter dan de middelste cirkel in de rechtse figuur. Dit lijkt slechts zo, want ze zijn even groot! Illusie 3: doordat de lijnen aan de rechterkant van de tekening dichter op elkaar zitten dan aan de linkerkant van de tekening lijkt de soldaat links veel kleiner. Maar net als bij illusie 1 en 2, zijn de soldaten hier even groot! Illusie 4: de tekening klopt niet, als je de benen van de olifant volgt kom je niet meer uit bij de poten. Hierdoor lijkt het net alsof de olifant heel veel poten heeft! Gek he?! Illusie 5: je kunt in deze tekening twee verschillende mensen zien; een oude vrouw of een jonge vrouw.  Zie jij ze allebei?! Illusie 6: doordat je zwarte en witte vakjes steeds iets verschuiven lijkt het of de lijnen schuin lopen en de vakjes allemaal van verschillend formaat zijn. In werkelijkheid lopen de lijnen recht en zijn de vakjes precies even groot. Je eigen illusie: op de kruispunten zie je grijze vlekken. Maar als je naar één van de grijze vlekken kijkt, dan zie je hem niet meer.  De grijze vlekken zijn een optische illusie. Dat betekent dat ze er niet echt zijn, maar dat je ze toch ziet. Ze zitten dus eigenlijk alleen in je ogen en je hersenen. Als je naar een grijze vlek kijkt, dan verdwijnt hij. Dat komt doordat je met het midden van je oog heel goed kunt zien. Het midden van je oog ziet deze optische illusie dus niet.
Teq: Waarom? Daarom