Luchtdruk, wat is dat?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

een föhn

elektriciteit

pingpongballetjes

 

 

Beschrijving

Als je een pingpongballetje omhoog gooit valt hij weer naar beneden, als je hem wegblaast waait hij weg, maar wat gebeurt er als je er een föhn onder houdt?

Heb jij al eens met een pingpongballetje gespeeld? Het zijn super lichte balletjes omdat er alleen maar lucht in zit en het gemaakt is van lichtgewicht materiaal. Je kunt er natuurlijk mee tafeltennissen, maar ook mee stuiteren, overgooien, blaasvoetbal spelen en nog veel meer.

Kijk eens wat er gebeurt als je een pingpongballetje omhoog gooit. Probeer ook eens te onderzoeken wat er gebeurt als je het op tafel legt en van één kant tegenaan blaast?

Je hebt nu verschillende dingen zien gebeuren. Het balletje valt naar beneden of rolt juist weg. Maar wat gebeurt er als je een pingpongballetje boven een föhn houdt? Pak de föhn erbij en stop de stekker voorzichtig in het stopcontact. Pas op! Uit de föhn kan warme en koude lucht komen. stel de föhn eerst zo in dat hij koude lucht blaast. (Kan jouw föhn alleen warme lucht blazen, geen probleem, maar wees dan extra voorzichtig!)

Zet de föhn aan en houd hem zo dat de warme lucht door de föhn recht omhoog geblazen wordt. Houd nu het pingpongballetje ongeveer 5 cm recht boven de föhn en laat het balletje dan los. Kijk wat er gebeurt!

Je kunt ook een beetje spelen met de föhn, beweeg hem maar eens voorzichtig van links naar rechts of onder naar boven.

Wist je dat?!

Je de föhn ook richting een muur kunt houden (dan wordt de lucht nog steeds omhoog geblazen). Als je dat doet vliegt het balletje een stuk hoger! Dit komt omdat de lucht uit de föhn niet naar de zijkant kan ontsnappen omdat de muur in de weg zit.

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Door dit experiment worden kinderen gestimuleerd om creatief te denken.. Voorwerpen die normaal gesproken  een bepaalde functie hebben, een pingpongbal voor het tafeltennisspel en een föhn voor het drogen van je haren, worden nu gebruikt om mee te experimenteren. Spelenderwijs ontdekken kinderen dat er verschil is in luchtdruk en ervaren wat de zwaartekracht doet.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
De föhn blaast de lucht met een hoge snelheid naar buiten. Wanneer de lucht zich snel verplaatst wordt de luchtdruk minder dan die van stilstaande lucht. De luchtdruk van de lucht uit de föhn is dus lager dan die van de lucht eromheen. De föhn blaast de lucht in 1 rechte baan omhoog. Deze luchtbaan duwt het balletje mee omhoog. Doordat de luchtdruk eromheen hoger is, blijft het balletje mooi in dezelfde baan als de lucht uit de föhn. Zelfs als je de föhn een beetje scheef houdt blijft het balletje zweven. Wanneer je de föhn te scheef houdt, is de zwaartekracht sterker en valt het balletje uit de luchtstroom van de föhn.  
Teq: Waarom? Daarom