Groene muntjes

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

koperen muntjes (5, 2 en 1 cent)

witte azijn

keukenrol

een schaal (of kom)

Beschrijving

Muntstukken van 5, 2 en 1 cent zijn in Nederland (en andere eurolanden) koper kleurig (bruin). Met dit simpele experiment geef je de munten een groene kleur!

Pak 2 stukjes keukenpapier en leg deze op elkaar in je schaal of kom. Leg de koperen muntjes verspreid over het keukenpapier in de schaal. Schenk nu de witte azijn over de muntjes. Schenk voldoende azijn in de schaal, zodat het keukenpapier helemaal nat is. Het keukenpapier heeft als eigenschap om vocht op te nemen, dat is ook precies de bedoeling!

De chemische reactie gaat nu beginnen. Let op!! De chemische reactie gaat niet heel snel, dus kijk om de paar uur of je al verschil ziet. Kijk goed wat er gebeurt!

Tips & Tricks

Het resultaat is het beste als je dit experiment een aantal dagen laat staan. Schenk elke keer als het keukenpapier droog is wat extra witte azijn over de muntjes. Je zult zien dat geduld loont!

Je kunt de muntjes ook af en toe even omdraaien (elke dag bijvoorbeeld).

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij dit experiment leren kinderen hoe de ene stof de andere beïnvloed. In dit geval koper, zuurstof en zuur. Er ontstaat een chemische reactie. Maar wat is een chemische reactie eigenlijk? En waarom ontstaat deze? Kinderen worden uitgedaagd om na te denken over het hoe en waarom van dit experiment.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Je hebt met dit experiment een chemische reactie gecreëerd. De muntjes zijn gemaakt van koper. Wanneer koper met zuurstof (lucht) in aanraking komt ontstaat er een blauw/groen laagje op de koper. Dit proces gaat heel langzaam. Maar wanneer je er azijn aan toevoegt gaat het proces opeens een stuk sneller! Dit komt door de zuurgraad in de azijn. Met regenwater zou dit ook kunnen, omdat dit ook een beetje zuur is. Toch gaat het met azijn sneller omdat hier veel meer zuren in zitten.
Teq: Waarom? Daarom