Gipsblokkunst

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een gipsblok (verkrijgbaar bij de doe-het-zelfzaak)
een zaag
een beitel
een vijl
schuurpapier
Eventueel kun je ook los gips in poedervorm gebruiken met water (in plaats van een kant en klaar gipsblok).

Beschrijving

Een gipsblok wordt gebruikt om te bouwen. Maar je kunt er ook je eigen kunstwerk mee maken!

Gips is makkelijk materiaal om te bewerken. Je kunt het breken, zagen en vijlen. Het werken met gips gaat altijd in een aantal stappen. Het is belangrijk om deze stappen te volgen. Bij deze activiteit werk je met gereedschappen. Vraag een volwassene om te helpen en even mee te kijken!

Stap 1: de voorbereiding
Denk na over wat je wilt maken van het gipsblok. Je kunt het grote gipsblok eerst in kleinere stukken breken. Dan kun je kijken welk stuk het beste past bij jouw idee. Je kunt eerst een ontwerp maken op papier. Weet je wat je wilt maken? Zorg ervoor dat je stuk gips stevig staat. Het stuk gips moet een platte onderkant hebben. Nu pak je een potlood en tekent de vorm die je wilt maken op je gips. Zo kun je goed zien waar je iets weg moet halen.

Stap 2: zagen en vijlen
Nu ga je werken aan de vorm. Met een zaag en beitel kun je gips weghakken. Doe dit voorzichtig en haal niet teveel weg. Want je kunt het niet terugzetten. Heb je de vorm een beetje gemaakt, dan ga je verder met een vijl of rasp. Vijl voorzichtig stukjes gips van het blok af om je kunstwerk de juiste vorm te geven. Ben je tevreden met de vorm? Dan ga je verder met schuurpapier. Hiermee kun je de randen zachter maken. Soms moet je het losse gipspoeder even wegblazen. Pas op! Doe dit niet tegen iemand aan én pas op dat het niet in je ogen komt. Kijk steeds goed waar je nog iets wilt bijwerken. Draai het kunstwerk regelmatig om. Ben je tevreden? Dan is je gipskunstwerk af! Als je het leuk vindt, kun je het ook nog verven.

 

Tips & Tricks

Gips is minder stoffig als je het een beetje nat maakt. Gipsstof kun je makkelijk verwijderen met een borstel en daarna een vochtige doek.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit is goed voor de grove en fijne motoriek. Je begint grof door een globale vorm te creëren van wat je uiteindelijk wilt maken. Vervolgens ga je steeds fijner werken. Kinderen leren de mogelijkheden en de structuur van gips kennen. Iets creëren wat je van tevoren hebt bedacht en getekend leert kinderen om doelmatig te werken. Wat doe je als je tijdens het proces nieuwe ideeën krijgt? Zie je daar dan nog mogelijkheden voor? Of moet je op zoek naar een andere oplossing? Dit stimuleert je creativiteit en het doet een beroep op het probleemoplossend vermogen van kinderen.