Eggshell

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een rauw ei
een beker of glas
azijn

Beschrijving

De schaal van een ei is best hard. Wanneer er een klein stukje schaal tussen je gebakken ei zit, voel je het knarsen tussen je tanden … toch is er een heel makkelijke manier om de schaal van het ei te laten verdwijnen!

Pak eens een ei. Je kunt zachtjes op de schil tikken, wat voor geluid hoor je dan? De schaal is best stevig. Als je harder zou tikken, breekt de schaal. Wanneer je een ei kookt, kun je de schaal er makkelijk afpellen. Er komen dan allemaal kleine, harde stukjes schaal van het ei.

Voor dit experiment heb je een rauw ei nodig. Leg het ei in de beker en giet er vervolgens azijn over tot het ei helemaal onder staat. Nu hoef je niks meer te doen, alleen maar wachten. Na ongeveer 48 uur (2 dagen) is de schaal van het ei helemaal opgelost!

Tips & Tricks

Probeer dit proefje ook eens met een gepoetst ei. Poets de helft van het ei (de onderkant bijvoorbeeld) met fluoride tandpasta voordat je het ei in de azijn legt. Zie je het verschil?!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Voor dit experiment is geduld nodig! Het leert kinderen hoe verschillende materialen op elkaar reageren. De schil van het ei bestaat uit kalk en door het zuur van de azijn lost de kalk op. Door te praten over dit wonderlijke experiment en door het stellen van open vragen wordt de cognitieve ontwikkeling van een kind gestimuleerd. Probeer bijvoorbeeld samen met een kind varianten te bedenken of een inschatting te maken over de afloop van het experiment. Ligt het ei los in de azijn of zit het ei nog in het vliesje?

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Een eierschaal bestaat onder andere uit calciumcarbonaat (CaCO3). Door de azijn lost deze stof op en verdwijnt de eierschaal. Wanneer je het ei eerst hebt gepoetst met fluoridetandpasta gaat dit proces veel langzamer. De fluoride beschermt de eierschaal net zoals het je tanden beschermt tegen bacteriën.
Teq: Waarom? Daarom