Een vriendje van hout

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 1]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

hout (6 blokjes)

stevig touw

een boortje (handboor of elektrisch als er een volwassene bij is)

houtlijm

een permanent marker

eventueel extra attributen om je robot verder vorm te geven

 

Beschrijving

Met dit stappenplan bouw je een supergave houten robot! Leuk voor jezelf of voor je kleine broertje/zusje of ander familielid!

Voor je begint met bouwen is het slim om eerst na te denken over je ontwerp. Wat voor een robot wil je bouwen? Hoe wil je dat hij er uit komt te zien en wat heb je daarvoor nodig? Probeer je plannen op papier te zetten door een bouwtekening te maken. Voor de basis van je robot kun je natuurlijk altijd ons voorbeeld gebruiken, maar je kan ook helemaal zelf wat bedenken!

De robot van het voorbeeld bestaat uit 6 blokjes hout. 1 groot blok voor het lichaam, 1 iets kleiner blok voor het hoofd, 2 nog wat kleinere blokjes voor de voeten en 2 kleinste blokjes voor de handen. Ga eens samen met je vader en moeder de schuur in, waarschijnlijk liggen daar nog genoeg stukjes hout die je voor de robot kunt gebruiken. Zo niet, dan kun je natuurlijk altijd wat stukjes zagen of hout kopen. Voordat je verder gaat met het bouwen van de robot moet je de blokjes eerst even goed schuren, zodat er geen splinters meer aan het hout zitten en alle kanten glad zijn.

Als je blokjes goed geschuurd zijn, kun je de gaatjes in de blokken boren. Je kunt dit op 2 manieren doen. Je kan de gaatjes helemaal door het blokje boren. Rijg het touw dan door de gaatjes en verbind de blokjes zo aan elkaar en leg een knoopje in het uiteinde van het touw. Je kan de gaatjes ook maar een klein stukje in de blokjes boren (ongeveer 2 cm). Maak het touw dan vast door lijm in de gaatjes te doen en het touw hier stevig in te duwen met bijvoorbeeld een spijker, zodat het touw goed vastzit.

Bij de robot op de afbeelding hebben we de gaatjes volledig door de armpjes en voetjes geboord! En in het lijfje hebben we 5 gaatjes van 2 cm diep gemaakt.

De ogen en mond van de robot kun je met een permanent marker tekenen op de robot. Maar je kunt natuurlijk ook andere materialen gebruiken om dit te maken. Denk aan een knoopje voor de ogen, kleine spijkertjes voor de mond, stukjes stof voor kleding of beschilder de robot met verf. Je kunt jouw robot helemaal maken zoals jij dat wilt!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit stimuleert de creativiteit! Je kan de robot er op veel verschillende manieren laten uitzien, net wat jij zelf mooi vindt. Probeer je eerst het voorbeeld na te maken? Of ga je op zoek naar allerlei andere materialen om aan de robot vast te maken of om hem te versieren? Door hier zelf keuzes in te maken leren kinderen meer over de mogelijkheden van verschillende materialen en leren ze over zichzelf. Wat vind ik mooi/leuk/grappig/enz. Door hier eerst zelf over na te denken en dit vervolgens te gaan maken leren kinderen spelenderwijs planmatig werken. En lukt het om je ontwerp na te bouwen? Wat doe je als het toch anders uitpakt dan je had gewild? Of kom je juist gaandeweg op nog beter ideeën? Allemaal zaken die het creatieve denken stimuleren.