Balancerende teQ

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Print van het teQ sjabloon (zie de pdf als bijlage)
wit karton
2 muntjes (5 of 10 cent)
een schaar
kneedgum
stiften (of kleurpotloden)
lijm

Beschrijving

Tijdens je reis door de ruimte wordt de zwaartekracht kleiner en lijk je te zweven. Zie dan maar je balans te vinden! Op 2 benen kunnen we allemaal heel goed blijven staan, op 1 been wordt dat al lastiger. Op 2 handen is best moeilijk en op 1 hand is bijna onmogelijk. Probeer het zwaartepunt bij teQ te vinden, lukt het jou om teQ te laten balanceren op jouw vinger?

Balancerende teQ

Stap 1
Print het teQ sjabloon uit.  Als je het leuk vindt, kun je teQ mooi inkleuren. Knip beide teQ’s vervolgens netjes uit en plak ze op een stevig karton. Knip nu ook uit het karton de teQ vorm.

Stap 2
Plak nu op de achterkant van de handen van teQ een klein stukje kneedgum. Plak de muntjes stevig op de kneedgum. Plak op de andere kant van de muntjes ook een klein stukje buddy of kneedgum. Pak het andere teQ figuurtje en smeer de achterkant in met lijm. Plak nu de 2 teQ figuurtjes goed op elkaar. Druk de kneedgum stevig vast op beide teQ’s.

Stap 3
Plaats het hoofd van teQ nu op je wijsvinger, zodat de handen naar beneden hangen. Probeer teQ op je wijsvinger te laten balanceren. Lukt dat? Je kunt teQ natuurlijk ook laten balanceren op bijvoorbeeld je neus!

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij deze activiteit kunnen kinderen eerst creatief aan de slag. Ze kunnen zelf bepalen hoe hun teQ eruit komt te zien. Willen ze hem juist precies zijn originele kleuren geven of maken ze juist een eigen variant met hele andere kleuren? Het gevoel dat ze dit zelf mogen kiezen en inspraak hebben in de manier waarop ze dit doen draagt bij aan het zelfvertrouwen van kinderen.

Dan volgt een precies werkje, teQ in elkaar zetten en laten balanceren. Dat vraagt wat van het concentratievermogen van kinderen én een goede oog-hand coördinatie. Spelenderwijs oefenen kinderen zo hun motoriek en ervaren ze hoe de zwaartekracht werkt.