Architect met ijsstokjes

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 2.7]

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

ijsstokjes
houtlijm

 

Beschrijving

Bouwen met blokken, Kapla of LEGO is natuurlijk gaaf. Maar hoe stoer is het om je eigen huis te ontwerpen als een echte architect. Bij deze activiteit gebruiken we daar ijsstokjes voor!

Net als met heel veel ander bouwmateriaal kun je met ijsstokjes eindeloos veel verschillende dingen maken. Een huis, een glijbaan, een kasteel, een auto, een achtbaan of een draaimolen, ga zo maar door.
Een echte architect denkt altijd eerst goed na wat hij wil gaan bouwen. Daarna kun je bedenken hoe je dit het beste kunt bouwen. Zet je de stokjes rechtop of leg je ze juist plat op elkaar? Hoe hoog moet het zijn en hoe maak je ze aan elkaar vast? Je kan eerst een bouwtekening maken.
Weet je wat je wilt bouwen en vooral hoe je dat wilt gaan doen?! Beginnen dan maar! Je kunt de stokjes het beste aan elkaar plakken met houtlijm. Let goed op dat je niet te veel lijm tegelijk gebruikt. Een klein druppeltje is al genoeg. Duw de stokjes even op elkaar zodat er aan allebei de stokjes wat lijm zit. Haal de stokjes dan weer van elkaar af, tel tot 10 en druk ze nu weer op elkaar. Als je deze techniek gebruikt, blijft je lijm het beste zitten en wordt je bouwwerk extra stevig!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Met deze activiteit wordt de creatieve ontwikkeling van kinderen geprikkeld. Jongere kinderen kunnen lekker aan de slag gaan met eenvoudige bouwwerken. De oudere kinderen kun je stimuleren door eerst inspiratie op te doen. Vervolgens kun je proberen je ideeen uit te werken op papier, net als een echt bouwtekening. Daarna begin je met het namaken. Zo oefenen kinderen spelenderwijs om planmatig te werk te gaan. Ook zullen ze dan ervaren dat ze hun ideeen af en toe moeten bijstellen. Ze moeten oplossingen verzinnen voor ‘problemen’ en creatief denken om toch verder te komen met het bouwwerk. Allemaal belangrijke vaardigheden. Ook leuk is om samen op internet te zoeken naar bekende gebouwen. Praat met kinderen over de verschillen tussen moderne en juist oude gebouwen.  Zo ervaren ze dat er verschillen zijn en leren ze over de wereld om hen heen. Bijvoorbeeld door bouwstijlen te herkennen vanuit verschillende landen in de wereld.