Je eigen rap maken

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Interactie
Legenda

Wat is er nodig?

Pen, papier en eventueel muziekinstrumenten (of iets anders om de maat mee aan te geven).

 

Beschrijving

Bij het maken van een rap zijn drie dingen belangrijk. Het ritme, de tekst en de ‘performance’.

Stap 1: het ritme
Bedenk een ritme waarop je een rap wilt maken. Dit kun je zelf verzinnen of je kunt een bestaand ritme van een liedje gebruiken. Je hebt ook spullen nodig om het geluid van het ritme te maken. Hiervoor kun je van alles in huis gebruiken. Bijvoorbeeld een emmer, een koektrommel, een krant of het tafelblad. Noem maar op.

Stap 2: de tekst
Bij een rap is, eigenlijk net als in een gedicht, het ritme van de woorden heel
belangrijk. Probeer te rappen binnen vier maten. Als een zin lekker loopt binnen vier maten (dus het rijmwoord valt op de vierde maat) dan heb je een ‘flow’. Je gebruikt rijmwoorden zoals ‘doel’ en ‘cool’ of ‘plek’ en ‘gek’. Maar je kunt ook het zogenaamde klinkerrijm gebruiken. De klinkers zijn gelijk, de medeklinkers niet. Bijvoorbeeld ‘knoop’ en ‘loopt’ of ‘taart’ en ‘raam’. Begin met het opschrijven van heel veel rijmwoorden. Die kun je dan gebruiken in je rap. Voor het schrijven van de tekst kun je het beste starten met je refrein (dat stukje dat steeds terugkomt in een liedje). Als je een goed
refrein hebt, wordt het tijd voor de coupletten (dat is de tekst tussen de refreinen door). Probeer twee of drie coupletten te schrijven waar je refrein steeds tussen past.

Stap 3: de performance
Bij een rap is de manier waarop je het brengt natuurlijk heel belangrijk: je performance. Probeer tijdens het schrijven ook al te performen. Het is best lastig om te rappen op de maat. Zijn zinnen te lang of te kort dan heb je dat tijdens het schrijven meteen in de gaten. Gebruik een spiegel om te oefenen en geef elkaar tips. Is alles klaar en heb je goed geoefend? Dan is het tijd voor je optreden! Wie is jouw publiek?

 

Tips & Tricks

Maak een filmpje van het optreden en kijk samen de beelden terug. Laat zien hoe goed en knap het is. Zo ervaren kinderen dat het fijn is dat je gezien wordt, positief benaderd wordt en persoonlijke aandacht krijgt.

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen ervaren dat ze in een rap kunnen verwoorden en uitdrukken wat ze voelen, willen en doen. Ritmes helpen bij dingen onthouden. Kinderen oefenen met het geven van hun mening en oefenen het geven van een optreden (performance). Het geven van een optreden is goed voor het zelfvertrouwen.